Activiteiten

Er is genoeg te doen op Ameland. Natuurlijk is er een fantastisch strand, maar daarnaast worden er ook regelmatig evenementen georaniseerd. Op deze pagina vindt u meer informatie over activiteiten op en rond Ameland.

Bootwateren

Jaarlijks is op Hollum de 3e zaterdag in juni het "bootwateren". Dit zogenaamde bootwateren is ontstaan rond de tewaterlating van de paardenreddingboot; een uniek schouwspel dat nergens ter wereld wordt vertoond. De goede afloop van een reddingsactie werd vroeger gevierd in een plaatselijk café onder het genot van 2 borrels en een sigaar. Dit werd "bootwateren" genoemd. Tegenwoordig wordt deze paardenreddingboot niet meer gebruikt voor reddingsacties maar wel als toeristische attractie.

Na afloop van de reddingbootdemonstratie wordt dit "bootwateren" nog altijd in ere gehouden. Rondom dit bootwateren wordt sinds 2001 door een speciaal opgerichte stichting een muzikaal festival georganiseerd waarbij de lancering van de paardenreddingboot centraal staat. Gedurende deze dag vertonen dweilorkesten en (shanty)koren (ca. 700 muzikanten!) hun muzikale kunsten op een aantal podia, welke verspreid door het dorp Hollum staan opgesteld. 's Avonds organiseren diverse horecagelegenheden een gezellige avond met live muziek. Het is een festival zonder wedstrijdelement waarbij gezelligheid voorop staat.

Demonstratie Paardenreddingboot

Reddingboot demonstratie Ameland

Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken tien stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. Deze demonstratie is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden, want als er echt een schip in nood is vaart tegenwoordig de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit.

De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft.

De laatste reddingsactie met paarden vond plaats op 14 augustus 1979. Er was een noodsignaal ontvangen van een Duits zeiljacht, de “Windspiel 4”, waarbij alle paarden verdronken.

Hun graf ligt in de duinen bij Hollum.

Rôggefeest

Ieder jaar op de 1e vrijdag in augustus vindt dit cultureel straatfestival in het pittoreske dorpje Nes op Ameland plaats. De historische dorpskern van Nes is dan één groot openluchttheater. Op elke hoek van de straat kunnen jong en oud op meer dan 20 locaties verrast worden door bijzondere, spectaculaire, muzikale en humoristische optredens. De ongeveer 12.000 bezoekers kunnen op een keur van artiesten rekenen.


Meer informatie / evenementen

Voor meer informatie over Ameland en evenementen kunt u een kijkje nemen op de volgende websites.

Kalender

Demonstratie Paardenreddingboot

Voor data en tijden verwijzen wij naar de hieronder vermelde website:
VVV Ameland / Paardenreddingboot


Contact opnemen Reserveren & Informatie