Ameland/Hollum

Dorpen

Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Vroeger waren er nog twee andere dorpen, Oerd en Sier genaamd, maar deze zijn bij stormen "verdronken" en liggen nu in de zee. De naam van deze dorpen leeft voort in de MS Oerd en de MS Sier, de schepen van Wagenborg Passagiersdiensten, die de veerdienst naar Ameland en de wal verzorgen.

Cultuur

Photo

Op Ameland wordt geen Fries, maar Amelands gesproken, een mengdialect dat verwant is aan het Stadsfries.

Ameland is door zijn bijzondere lichtval en landschap reeds lang een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars. Sinds 1996 wordt er in november de Ameland kunstmaand georganiseerd. Over het hele eiland exposeren dan kunstenaars uit binnen- en buitenland op dertig locaties hun schilderijen, keramiek, foto's, beelden en installaties.

De vlag van Ameland bestaat uit vier banen in afwisselend blauw en geel, met in de blauwe banen een maansikkel en in de gele drie schuinbalken. Deze elementen komen ook in het Amelander gemeentewapen voor. De herkomst is onduidelijk. Volgens sommige bronnen zou de maansikkel een verwijzing zijn naar de Kruistochten en zouden de schuinbalken de dorpen Hollum, Ballum en Nes voorstellen. Een andere verklaring komt voort uit de overlevering dat Amelanders ooit op het buureiland Terschelling balken stalen om een galg te bouwen. Op dit verhaal slaat het oude rijmpje:

"De Amelander schalken
stalen drie balken
's avonds in de maneschijn
dit zal dus hun wapen zijn".

Heen en weer...

Om het gas dat op Ameland wordt gewonnen naar het vasteland te transporteren werd in 1986 een pijpleiding dwars door de Waddenzee aangelegd. Het grappige is dat er in de jaren '70 een gasleiding in omgekeerde richting, dus van het vasteland naar Ameland, werd aangelegd om de woningen van de eilanders te kunnen aansluiten op het landelijke gasnet. Er stroomt nu dus zowel gas naar als van Ameland!

Restaurants in Hollum

Voor restaurants in Hollum verwijzen wij u naar de volgende websites.

Ameland in Cijfers

Lengte: 25 km
Breedte: max 4 km
Oppervlakte: 57,5 kmĀ²
Hoogste punt: Oerdblinkert + 24m NAP
Inwoners: 3.500

Contact opnemen Reserveren & Informatie